28. TUDÁSZ

XXVIII.TUDÁSZ rendhagyó műveltségi vetélkedő székelyudvarhelyi középiskolásoknak: Az iszlám kultúra és a magyarság kapcsolata

2017. június 6-án szerveztük meg Székelyudvarhelyen TUDÁSZ vetélkedőt “XXVIII.TUDÁSZ - Az iszlám kultúra és a magyarság kapcsolata címen. A Tudászon a résztvevő csapatok három-három tanulóból álltak, ezúttal ők Székelyudvarhely 6 középiskolájának tanulói közül kerültek ki.  A TUDÁSZ fő célja az általános műveltség terjesztése szórakoztató módon, szeretnénk lépést tartani a mai kor technikai fejlettségével. A versenynek két nagy szakasza volt. Az első szakasz során a két műsorvezető sorra tette fel a kérdéseket, ugyanakkor a kérdések-majd a válaszok is- megjelentek a mozivásznon. A válaszokat (melyek a legtöbb esetben egy-egy szóból állnak, de mindenképpen rövidek voltak) kb. 10 mp. gondolkodási idő alatt a versenyzők egy papírra írták fel, melyet a gondolkodási idő lejárta után felemeltek és a műsorvezetők hangosan felolvasták a válaszokat. Ha probléma merült fel, a három tagú zsüri döntött. A második fordulóba az első három csapat jutott be, ők az ún. villámkérdések (50 kérdés) során döntötték el a helyezéseket. A villámkérdések értéke 1 pont volt, de rossz válasz esetén levontuk. A válaszadás joga azt a csapatot illette meg, amelyik hamarabb lenyomta a gombot az erre az alkalomra felállított gépezeten (lásd Vágó István: Mindent vagy semmit c. vetélkedőjét). Itt rossz válasz esetén pontlevonás járt. Amíg az első fordulóban elsődlegesen a bibliográfiában szereplő adatokat használtuk fel a kérdések összeállításánál, addig a villámkérdések egy kis része független volt a bibliográfiától, de kötődött azokhoz a személyekhez, eseményekhez, akik szerepeltek a nagyon részletesen kidolgozott, több cd-t és dvd-t megtöltő, és a gyerekekhez időben eljuttatott bibliográfiában.

A nézőközönséggel együtt a résztvevők száma elérte a 250 főt, nagyobb részt diákok, de a rendezvény közérthető és rendkívül vonzó természete miatt felnőtt nézők is szép számban jöttek el, megismerkedni új ismeretekkel, érdekes összefüggésekkel. Egy egyedi eseményt próbálunk létrehozni, egy olyan programot, amely versenyzésre sarkall, ugyanakkor egy közönségbarát ELŐADÁSNAK is tekinthető.

A Ki vagyok én?  című próbában vicces önéletrajzokból kellett rájönni, hogy Szulejmán szultán, Mehmed szultán vagy éppen Mohamed proféta beszélnek magukról. Aztán a magyarországi celeb, Győzike is feltűnt a mozivásznon, amint rácsodálkozik a mohamedánok imádkozási szokásaira, vagy a népszerű Szulejmán tévéfilmsorozat részletével világítottak rá, hogy mit is jelent a nők szultanátusa. A legérdekesebb próba kétségtelenül a színjátszás volt. Minden csapat sorshúzás útján kapott egy témát, amelyet egy maximum 3 perces jelenetben kellett bemutasson. A kis színdarabhoz bármilyen segítséget igénybe vehettek, bármilyen eszközt lehet hozni, sőt külső személyeket is be lehetett vonni. Az egyes iskolák „színdarabjainak” témái a következőek voltak:

Református Kollégium: Budán és környékén játszódik a jelenet 1541. augusztus 29-én…

Kós Károly: Báthori András meggyilkolása Csíkszentdomokosn.

Eötvös József: Egy Kolozsváron tanuló egyiptomi egyetemista hazaviszi a családjához jövendőbelijét, a székely Mariskát.

Palló Imre: II. Lajos halála…

Tamási Áron: Magyar sportolók vagytok a müncheni olimpián 1972-ben, a merénylet éjszakáján játszódik a jelenet.

Benedek Elek: Mihály vajda életének utolsó pillanatai.

A versenyt a Tamási Áron Gimnázium csapata nyerte. Noha a gimisek végig fölényesen vezettek, a villámkérdésekben remekeltek leginkább.  

28. Tudász általános műveltségi döntőjének eredményei:

1. helyezett: Tamási Áron Gimnázium (Kerekes Krisztina, Mike Anna, Péter Hunor, irányító tanár: Péter István) 53 pont az alapszakaszban, a végén 21 pont

2. helyezett: Benedek Elek Pedagógiai Líceum (Szőcs Anita, Kiss Dávid, Kedves Kriszta, irányító tanár Novák Károly István) 40 pont az alapszakaszban , a végén 16 pont

3. helyezett: Palló Imre Szakközépiskola (Száva Katalin, Jancsó Dávid, Miklós Mária-Réka, irányító tanár: Bálint Tibor) 35 pont az alapszakaszban, a végén 8 pont.

A verseny fő támogatói Székelyudvarhely Város Önkormányzata, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány voltak.

 

Főszervező: Kápolnási Zsolt